Trolde findes – Og de er ude efter både dig og din virksomhed!

Trolling på de sociale medier

Om internet trolling og hvordan du kommer det til livs.

Har du mødt en troll? Det har jeg – Flere gange end jeg bryder mig om!

“Jeg har lige født tvillinger, men faren har forladt os på fødegangen. Det viser sig at han havde en anden kæreste, der også er gravid…”

Sådan lød Camillas indlæg  i mødregruppeforummet. Straks strømmede det ind med kommentarer, fra “sikke et svin” til “stakkels dig”. Den efterladte kvinde med de to nyfødte babyer tog det hele med en næsten overmenneskelig værdighed. Hun kunne sagtens tilgive sine børns far, selvom han havde tømt hendes bankkonto og smadret bilen og… De tragiske detaljer hobede sig op, for nogle gange overgår virkeligheden fantasien…

Bortset fra at historien VAR fantasi og “Camilla” var en troll.

Historien her er inspireret af virkelige hændelser, da der huserede en sådan troll på et website for mødre jeg var med i, da jeg ventede min yngste søn. Historien gjorde mig nysgerrig på trolling, og fik mig til at stille dette spørgsmål: Hvad fik “Camilla” ud af at narre andre til at tro, hun var en efterladt tvillingemor? Hvem er troldene egentlig? –Og hvordan kommer vi dem til livs?

Hvad er en troll?

Hvad gør en troll?

Trolden er allergladest, når han kan skabe kaos. Jeg skriver “han”, fordi der er solide forskningsresultater, der peger på, at hovedparten af trolls er mænd Der er altså en god chance for at “Camilla” var af hankøn.

Undtagelsen for dette er dating apps, hvor lige så mange kvinder afgiver sig med trolling*** – Så pas på, d’herrer!

En troll tilføjer destruktive elementer i et online fællesskab, oftest med det formål at skabe en ophedet og lidet konstruktiv debat*. Der findes således steder på nettet, hvor trolling næsten er normen (visse nyhedmediers debatfora og facebooksider er glimrende eksempler, men jeg nægter simpelthen at give dem links).

Trollen sætter lus i skindpelsen, og så fryder han sig over den negative stemning, han har skabt.

Hvorfor troller man?

Indenfor de seneste par år er internetforskningen begyndt at tage trolling alvorligt. Trolling er blevet set i lyset af det, psykologerne kalder “the Dark Tetrad”, som består af fire “mørke” karaktertræk, der karakteriserer det “onde” i mennesker. Disse fire træk er narcissisme, machiavellisme, psykopati og sadisme**. Man har simpelthen testet internetbrugere for disse træk (der findes nogle solidt efterprøvede psykologiske tests), og set på, hvordan tilstedeværelsen af disse træk hang sammen med troll-lignende adfærd.

Det er særligt de to sidste træk, der er fremherskende hos trolls, da narcissistens ekstreme selvoptagethed gør, at han ikke er specielt interesseret i at provokere andre, og machiavellistens selvkontrol ikke tilskynder ham til at skabe kaos***. Med andre ord er trolls nogle sadistiske psykopater –I klinisk forstand!

Med andre ord er trolls nogle sadistiske psykopater –I klinisk forstand!

Psykopater mangler empati, hvilket betyder, at de ikke lader sig påvirke af andres lidelse. De udviser ofte en rovdyrsagtig adfærd, hvor de “går efter” andre mennesker for at påføre dem lidelse.

Sadister nyder at se andre lide, og de finder glæde i at føle sig onde og nådesløse.

Der er også meget der tyder på, at trollen nyder følelsen af at have magt og føler sig overlegen, når han bryder sociale spilleregler og skaber kaos.

Hvorfor kan trolls gøre så megen skade?

Jeg tror at hovedårsagen til, at trolls kan få lov til at gøre så megen skade, skal findes i vores mangel på forståelse for troldenes motivationer. Når vi selv går ind i en ophedet debat, kan det have forskellige årsager: Vi bliver berørt af emnet, vi har stærke følelser omkring vores holdninger… Nogle gange vil vi bare gerne have ret eller måske hævde os selv. Det er alle sammen normale menneskelige grunde til at diskutere.

Trollen er drevet af selve debatten. Han er ude på at gøre os kede af det og køre diskussionen ud på et spor, hvor den bliver meningsløs og destruktiv for alle parter. Det er sådan, han morer sig.

Trollen motiveres intrinsisk af den negative debat, hvor den normale motivation til at diskutere er ekstrinsisk. Læs mere om motivation her.

Trollen er drevet af selve debatten. Han er ude på at gøre os kede af det og køre diskussionen ud på et spor, hvor den bliver meningsløs og destruktiv for alle parter. Det er sådan, han morer sig.

Samtidig hersker der en forventning om, at trolls er harmløse, lidt sjove og nemme at identificere*. I internettets barndom var trolling nemlig ofte noget med at lave practical jokes på hjemmesider.

Jeg har således hørt om én, der skrev et laaangt digt ind i sin profiltekst på et debatforum. Han kommenterede derefter alle opslag med et enkelt ord eller to, hvorefter hele digtet kom med hver gang og gjorde læsning af tråden besværlig for andre. Irriterende, men harmløst og lidt sjovt.

I dag er det dog vigtigere end nogen sinde at tage trolling alvorligt. Den offentlige debat foregår i dag (på godt og ondt) på de sociale medier, og at opildne til agressivitet og meningsløse diskussioner er ikke gavnligt for demokratiet.

Trolling kan også være ødelæggende for virksomheder, og for mange vil det virke mindre anstødeligt, når trollsene ikke går efter personer.

Der er bare et problem: Når man har en lille virksomhed, så er man som ejer nærmest identisk med den, og ødelæggelse af virksomhedens muligheder har økonomiske konsekvenser for én selv.

De økonomiske konsekvenser af trolling

Da jeg startede med at arbejde professionnelt med sociale medier, blev jeg gjort endnu mere opmærksom på fænomenet. Nu var konsekvenserne for trolling ikke bare at skabe røre i en gruppe mennesker. Nu havde trolling pludselig økonomiske konsekvenser for virksomhederne.

Ofte knytter trollen nemlig sine forstyrrende aktiviteter til betalte annoncer. På den måde sikrer han sig, at hans budskab får et lift ud til din målgruppe, hvor han skaber kaos.

Ofte knytter trollen nemlig sine forstyrrende aktiviteter til betalte annoncer. På den måde sikrer han sig, at hans budskab får et lift ud til din målgruppe, hvor han skaber kaos.

Jeg har for eksempel oplevet en kritisk kommentar til en af mine egne annoncer. Ikke “konstruktiv kritik” men bare sådan en hånlig og bedrevidende kommentar. Jeg ved jo fra problematikken omkring online anmeldelser, at det er bedst at svare på kritik. Derfor kom jeg med et sagligt svar… Og så tænkte jeg mig om.

Der var alligevel noget uldent ved den kommentar, så jeg gik ind på den tilknyttede profil. Personen bag var “hjælpe lære på xx skole”. Nu ved I jo godt, at jeg ikke er sprognazist, men jeg er meget glad for, at han ikke skal undervise mine børn med den stavning… Eller også er han en troll.

Profilen er selvfølgelig falsk, og det er ikke engang sikkert, at han har problemer med stavningen, for den negative kommentar var stavet korrekt og forudsatte en del kendskab til sociale medier. Trolls ynder nemlig at efterlade ledetråde til deres “trollhed”, og den tydeligvis falske profil var sådan en ledetråd.

Hvad gør vi?

Hvad kan man gøre, når man møder en trold? Der kan være flere strategier:

  1. Spil død!

Det er fristende at “bide tilbage”, når trolden angriber, men i visse tilfælde vil de trække sig og finde en anden at chikanere, hvis du lægger dem på is. Det sker fordi de ikke får deres behov for at føle sig magtfulde dækket, når der ikke er respons.

Lad derfor være med at reagere straks, men træk tiden ud i et par timer. Hvis der ikke sker mere, kan du slette kommentaren næste dag, og håbe på at trollen ikke opdager det. Hvis andre brugere begynder at blande sig, eller der opstår konflikter, bliver du dog nødt til at reagere straks. Gå videre til strategi nr. 2

2. Forvandl dig til en mur.

Denne teknik kaldes også “den ridsede vinyl” og kan bruges i alle dumme diskussioner, hvor modparten kun er ude på at såre dig. Du holder dig til “det officielle svar” og gentager det utrætteligt. Det skal gerne være faktuelt uangribeligt og så simpelt som muligt: For eksempel “Der er ikke GMO i vores produkter”, hvis det er det, trollen gerne vil starte en debat om.

3. Få hjælp af højere magter.

Som sidste udvej kan du anmelde kommentarerne til Facebook, Instagram eller hvad det nu er for en platform, du er på (eller admin, hvis det er på en hjemmeside). Trollens vil således kunne blokeres. Dette er særligt en god ide, hvis du oplever gentagne angreb. Du skal dog være opmærksom på, at trolls ofte opretter falske profiler og gerne flere af slagsen, så hvis du gør dem rigtigt sure vender de bare tilbage i en ny form.

Husk dine fans

De forventer meget af dig. De forventer blandt andet at være beskyttet, når de færdes på din hjemmeside eller dine sociale medier. Det er noget af det værste, hvis brugerne pludselig er utrygge ved dit brand. Vær derfor meget opmærksom på underlige kommentarer og evt. konflikter mellem brugerne, og slå til med strategi 1 og 2. Dine følgere fortjener det.


Kilder:

*Trolling the trolls: Online forum users constructions of the nature and properties of trollingB.A. Coles, M. West / Computers in Human Behavior 60 (2016)

**The dark side of Facebook®: The Dark Tetrad, negative social potency, and trolling behaviours. Naomi Craker, Evita March, Personality and Individual Differences, 2016

***Trolling on Tinder® (and other dating apps): Examining the role of the Dark Tetrad and impulsivity, Evita March, Rachel Grieve, Jessica Marrington, Peter K Jonason, Personality and Individual Differences, 2017

 ****Constructing the cyber-troll: Psychopathy, sadism, and empathy, Natalie Sest, Evita March, Personality and Individual Differences, 2017

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.